Vuurwerkangst

Lees verder

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk of andere harde geluiden. Angst is een natuurlijke en nuttige reactie om jezelf te kunnen beschermen in gevaarlijke situaties. ‘Even schrikken’ van een knal is dan ook normaal.

Het lastige aan vuurwerk is dat het onvoorspelbaar is en dat een huisdier er niet van kan wegvluchten. Dit gebrek aan controle kan hevige stress veroorzaken. Als uw huisdier heel bang is, kan de dierenarts helpen dit te verminderen, zodat de jaarwisseling voor baas en dier minder stressvol wordt. Dit helpt bovendien te voorkomen dat de vuurwerkangst ieder jaar erger wordt, of zelfs uitbreidt tot angst voor onweer, klapperende brievenbussen en andere alledaagse prikkels.

Angst herkennen

Bij de hond is angst te herkennen aan de houding en het gedrag. De staart is laag, de oren liggen plat in de nek. Daarnaast zijn de pupillen van de ogen groot. Bange honden zullen doorgaans bibberen en zich klein maken. Sommigen hondjes kruipen weg, andere worden juist extra
aanhankelijk.
Daarnaast zien we ook vaak dat de hond niet meer wil eten, piept of blaft, hijgt, onrustig heen en weer loopt, zich uitschudt, zichzelf krabt of bijt, met een voorpootje omhoog blijft staan, veelvuldig de lippen aflikt of gaapt.

Ook een kat maakt zich vaak klein als hij bang is. Daarnaast kan hij meer poetsen dan normaal, rusteloos zijn, meer of minder miauwen dan normaal of een gebrek aan eetlust vertonen. Meestal valt echter vooral op dat bange katten zich goed proberen te verstoppen en zich niet meer laten zien.

Behandeling

Training

Training is een belangrijk onderdeel van de behandeling én het voorkomen van vuurwerkangst. Om uw huisdier te laten wennen zodat hij vuurwerkgeluiden normaler gaat vinden, kunt u een vuurwerk-CD of een online geluidsbestand of video gebruiken. Het is het beste om hier minimaal 2 maanden van tevoren mee te begonnen. Laat de hond of kat geleidelijk wennen aan de geluiden. Zet het geluid dus eerst heel zacht en voer langzaamaan het volume op. Beloon hem tussendoor steeds door iets lekkers te geven of met hem te spelen. Zodra hij toch weer angstig reageert, gaat u te snel en moet u weer een stapje terugnemen.

Heeft u een hond met hevige vuurwerkangst of lukt het niet om thuis te oefenen? Er zijn hondentrainers en gedragsdeskundigen die speciale vuurwerkcursussen aanbieden. Gecertificeerde gedragsdeskundigen voor dieren zijn te vinden via www.certipet.org.

Ondersteunende middelen – de weken voor Oud & Nieuw

Naast training en gedragstherapie is het in de meeste gevallen verstandig om bepaalde voeding, voedingssupplementen of medicatie te geven ter ondersteuning. De meeste soorten voeding en voedingssupplementen hebben minstens 2 weken nodig om optimaal te werken. Het beste is echter om hiermee begin november al mee te starten.

Royal Canin Calm is een goed voorbeeld. In deze voeding zit o.a. L-tryptofaan, een voorloper van het geluksstofje serotonine, en het melkeiwit caseïne waar de hond of kat rustiger van wordt. Voor katten met blaasproblemen is Hill’s c/d Urinary Stress veelal een goed alternatief.

Zylkene is een capsule of kauwtablet op basis van caseïne. Ook Zylkene is voor zowel de hond als de kat verkrijgbaar. De bedoeling van de voedingssupplementen is niet dat uw huisdier er suf of slaperig van wordt, maar dat hij minder hevig en minder lang bang wordt.

Ook zijn er lichaamseigen geurstoffen die een geruststellend effect hebben op uw huisdier. Deze geurstoffen zijn de feromonen van Adaptil voor de hond, en Feliway voor de kat.

Adaptil feromonen kunnen via een verdamper voor in het stopcontact of een halsband gegeven worden. Ook hierbij is het het beste om twee weken van tevoren te beginnen.

• Voor de Feliway verdampers voor de kat geldt hetzelfde. De Feliway omgevingsspray werkt sneller, maar ook korter en in een kleiner gebied. Deze spray is dus met name geschikt om bijvoorbeeld de vaste schuilplaats van de kat mee te behandelen.

Sommige honden hebben zoveel last van vuurwerkangst dat ze begin december al niet goed meer uit te laten zijn. Deze honden hebben al ruim voor de jaarwisseling baat bij het geven van medicatie om het draaglijker te maken.

Pexion is in dit geval een bruikbaar middel. Het wordt ook gebruikt bij epilepsie. Het vermindert onrust en angst veroorzaakt door harde geluiden.

Ondersteunende middelen – rondom Oud & Nieuw zelf

Voor op de dag zelf hebben we voor de hond meerdere snelwerkende voedingssupplementen en medicijnen om te geven:
Adaptil Express tabletten: een smakelijk voedingssupplement dat snel en redelijk kort werkt (gedurende 6 uur). In de tabletten zit L-tryptofaan, GABA, L-theanine en verschillende B- vitamines.

Sileo: een gel die op het slijmvlies van de wang aangebracht dient te worden. Instructie hiervoor is te vinden op www.sileodog.com/nl. Houd u aan de voorgeschreven dosering, want een overdosering kan zorgen voor extreme slaperigheid.

Pexion: een middel dat bij o.a. epilepsie en geluidsovergevoeligheid wordt ingezet. Zoals hierboven al is uitgelegd, kan Pexion indien nodig ook al langere tijd van tevoren gegeven worden. Als uw hond alleen bang is met Oud & Nieuw, dan is het goed om pas vlak van
tevoren te starten.

Diazepam (ofwel Valium): kalmerende en angst-remmende tabletten, maar de hond kan er ook erg slaperig van worden.

Daarnaast kunt u ook denken aan hulpmiddelen zoals het Thundershirt (voor hond en kat ontworpen) of Mutt Muffs (oorkappen voor honden). Beide zijn overigens niet bij onze kliniek verkrijgbaar. Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect bij de meeste honden, vergelijkbaar met inbakeren bij baby’s.

Overige adviezen

Het is verstandig om uw hond bij het uitlaten aangelijnd te houden, en het liefst hier al mee te beginnen op 28 of 29 december. Ook is het goed om te controleren of de chip nog juist geregistreerd staat – met een actueel adres en telefoonnummer – voor het geval uw huisdier er onverhoopt alsnog vandoor gaat. Als hij nog niet gechipt is, maak hiervoor dan een afspraak.

Tips voor Oudjaarsavond zelf:

• Ga overdag iets actiefs doen zodat uw hond lekker moe wordt. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of een lange tocht in het bos.

• Loop ‘s avonds om acht uur een laatste klein rondje om te plassen en te poepen, daarna pas weer rond 2-3 u. als het weer rustiger is. Als u een tuin heeft en uw hond echt bang is, is dat soms de beste plek om hem zijn behoefte te laten doen op Oudjaarsdag.

• Zorg voor een veilige plek waar uw hond zich kan terugtrekken.

• Sluit de ramen en gordijnen om geluiden en lichtflitsen te weren.

• Laat de verlichting in het huis aan en zet zachte muziek op (let op: op deze avond laten radio of TV vaak vuurwerkgeluiden horen).

• Laat uw hond niet alleen. Als uw kat bang is, is het ook beter om in elk geval thuis te blijven. En zorg dat uw kat binnen is om vluchten en verdwalen te voorkomen, en zodat hij niet gewond kan raken door het vuurwerk.

• Als uw hond of kat aandacht zoekt, troost dan niet overmatig (dat bevestigt dat er iets aan de hand is), maar negeer hem vooral niet. Bied steun door rustig te blijven, op kalme toon te praten en uw dier af en toe zachtjes te aaien.

• Zorg voor afleiding gedurende de dag en vooral ook vanaf kwart voor twaalf. Geef bijvoorbeeld iets lekkers waar de hond wat langer mee kan doen, zoals een bot of kluif, een Kong met blikvoer erin (zie ook Kong-recepten op internet), een Activity Ball gevuld met brokjes, een voerpuzzel of een snuffelmat.

• Vooral niet straffen! Dit vergroot de angst juist.

• Doe verder dezelfde dingen die u anders ook zou doen in huis.

U kunt er ook over nadenken om de hond naar een afgelegen pension te brengen als bovenstaande tips en medicatie niet voldoende werken.

De meest effectieve aanpak is voor elk huisdier anders. Als u uitermate tevreden bent over een bepaalde aanpak of middel, of juist hoopt dat er voor uw hond of kat een meer geschikte behandeling beschikbaar is, geef dit dan alstublieft aan ons door. Zo kunnen we u en uw huisdier volgend jaar zo goed mogelijk helpen.

Persoonlijk advies

Bent u op zoek naar één van bovengenoemde producten, extra tips of toelichting? Kom dan gerust
langs bij de balie, of neem telefonisch contact met ons op. Wij helpen u graag.

Wij wensen u een heel gezond 2020 toe!

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , .
Delen