TPLO knie operatie – vanaf €1700

TPLO is de beste hightech techniek om een afgescheurde kruisband te stabiliseren. Wij gebruiken hiervoor premium implantaten van het duitse merk Leibinger.

De voorste kruisband

De voorste kruisband wordt ook wel de knieband genoemd. Het is een band binnen in het kniegewricht, die erg belangrijk is voor de stabiliteit. Helaas kan hij scheuren door een gekke beweging, of zoals meestal, door degeneratie. Hierbij wordt de kruisband geleidelijk zwakker en zwakker, terwijl hij beetje bij beetje begint te scheuren tot hij het helemaal begeeft. Vaak is dat ook pas het moment dat uw hond blijvend kreupel gaat lopen.

Een kapotte voorste kruisband leidt tot een aantal problemen:

  • Pijn en mankheid.
  • Arthrose. Dit komt door de stoffen die uit de kapotte kruisband lekken.
  • Instabiliteit. Bij een volledige ruptuur kan het scheenbeen tot wel 1.5 cm naar voren glijden.
  • Schade aan meniscus. Als gevolg van deze instabiliteit kan de binnenste (mediale) meniscus scheuren en/of klem komen te zitten. Dit geeft nog meer pijn en de knie kan soms niet goed meer bewegen.

 

De diagnose

Vrijwel elke hond met een gescheurde kruisband is mank, al komen we zo nu en dan bikkels tegen die bijna niets laten merken. De diagnose wordt door ons gesteld door te kijken en te voelen. Het kniegewricht is in meer of mindere mate pijnlijk, overvuld en verbreed. Bij volledige rupturen kan d.m.v. bepaalde grepen de instabiliteit aangetoond worden. Honden met een gedeeltelijke scheur hebben dat minder opvallend. Rontgenfoto’s worden vaak ook gemaakt, maar vooral om te kijken of er niet nog andere heftige problemen spelen, om de berekingen voor de operatie te maken en om een inschatting te maken van de arthrose.

TPLO-operatie

Bij een gescheurde voorste kruisband moet er vrijwel altijd geopereerd worden. Een van de mogelijkheden is de TPLO. Dit staat voor “Tibial Plateau Leveling Osteotomy”.

Tibia plateau = het plateau/gewrichtsvlak van het scheenbeen. De bodem van de knie als het ware.

Leveling = gelijk maken (dat slaat op de hoek van het tibiaplateau).

Osteotomy = zagen van het bot.

Hoe werkt dit dan? Het tibiaplateau van een mens is ongeveer 0 graden. Bij de hond is dit plateau steiler, namelijk 20° – 30° (zie afbeelding A). Dit leidt ertoe dat een deel van de krachten op de knie naar voren gericht zijn. Het dijbeen glijdt van het plateau af. Bij een TPLO wordt het tibiaplateau rechtgezet (tussen 0° en 5°, zie afb. B), waardoor het gewricht stabiel is en er geen voorste kruisband meer nodig is. Het is een wetenschappelijk zeer goed onderbouwde methode met een goede prognose.

Alternatieven

Bij kleine hondjes (en katten) kan de Flo teugel gebruikt worden. Bij jonge, grote honden is de TTA Rapid een goed alternatief. Het tibiaplateau mag dan echter niet te steil zijn en er mag geen neiging tot patellaluxatie zijn (te losse knieschijf).

 

De revalidatie

Pijnstilling? De eerste tijd krijgt uw hond behalve de normale pijnstillers ook morfine-achtige pijnstillers.

Verband? Direct na de operatie wordt er ook een drukverband aangelegd. Dit helpt tegen zwelling en pijn. Na 3 dagen is dat verband niet meer nodig en wordt het verwijderd.

Bench? Uw hond mag binnenshuis loslopen en hoeft niet in een bench, mits hij rustig aan doet. Heeft u andere (drukke) honden dan is loslopen niet altijd verstandig. We bespreken dit op de dag van de operatie verder met u.

Beweging? De eerste 10 dagen is het uitlaten zeer beperkt: dicht bij huis poepen en plassen, dan weer naar binnen. Na 10 dagen zien wij uw hond weer voor controle. De hechtingen worden verwijderd en we bespreken wat hij of zij vanaf dat moment wel en niet mag. Meestal kunt u daarna in 7 weken tijd de beweging opbouwen van 5 min tot 15 min lopen per keer. Uw hond mag al die tijd nog steeds niet rennen, springen en spelen met andere honden. Uitlaten moet aan de lijn. Na 8 weken is de eindcontrole. Dan maken we ook een röntgenfoto om te zien of de implantaten nog goed zitten en of de genezing voltooid is.

Fysiotherapie? Dit verschilt per geval. De eerste 3 dagen mag u in ieder geval de knie koelen met cold packs en dergelijke. Soms is het mogelijk dat u na 10 dagen begint met “passieve bewegingen”. Dit komt erop neer dat u hond rustig ligt, met zijn geopereerde been boven, en u zijn knie voorzichtig buigt en strekt. “Actieve fysiotherapie” komt later, afhankelijk van hoe het gaat met uw hond.

De kosten

U vindt hier onze tarieven. De bedragen zijn all-in normale nazorg, zodat u vooraf weet wat het hele traject kost. Onderaan de prijslijst is gespecificeerd wat er allemaal bij de prijs in zit.

De resultaten

De prognose van een TPLO operatie is goed.

Onze orthopeden en assistentes zijn ervaren en getraind. En belangrijker nog: erg gedreven om voor uw huisdier het allerbeste resultaat te bereiken! Hieronder een impressie van de mening van andere huisdiereigenaren. De operaties vinden plaats in onze kliniek in Woerden.

Heeft uw hond een gescheurde knieband? Bel ons (030 – 27 30 961)

Kliniek voor dieren Woerden
4.7
Gebaseerd op 377 beoordelingen
powered by Google
Henk de HondHenk de Hond
13:49 03 Mar 22
De kruisbanden van mijn ene achterpoot waren afgescheurd. Ik kan er na een TTA rapid operatie weer goed op lopen. Omdat ik in diezelfde... poot artrose heb wordt het niet meer helemaal zoals vroeger, maar al met al zijn we heel erg blij met het resultaat. Mijn baasjes waren ook erg te spreken over het overzichtelijke - billijke - all inclusive tarief en over de vlotte, vriendelijke en professionele behandeling van intake tot en met nazorg. Een aanrader dus voor alle boxers die met een potenprobleem te kampen hebben.lees verder
Bea VerlindenBea Verlinden
18:33 21 Feb 22
Ons kitten van 7 maanden, Juulke, is door de orthopeden van dierenkliniek Woerden geopereerd aan patella luxatie. Het was spannend, temeer... omdat hij eigenlijk nog erg jong was om deze operatie te moeten ondergaan. Langer wachten was echter, door de ernst van de luxatie, geen optie.Hij is echt uitstekend geholpen. Waar Juulke vóór de operatie zijn pootje nauwelijks gebruikte, moeten we hem nu op alle fronten afremmen, omdat hij er weer alles mee kan: klimmen, rennen, springen, kattenkwaad uithalen..Er worden door de kliniek vooraf duidelijke afspraken gemaakt over de periode van herstel én de belangrijke rol van de eigenaar op het pad naar herstel. Daarnaast is het prettig dat er vooraf een prijsafspraak gemaakt wordt. Deze is inclusief operatie, pijnstilling en 2 nacontroles. Dus geen verrassingen.We hopen er nooit meer mee te maken te krijgen, maar áls één van onze dieren nog eens een orthopedische ingreep moet ondergaan, weten wij de weg blindelings naar dierenkliniek Woerden te vinden.lees verder
Mark BergmanMark Bergman
09:02 14 Feb 22
Onze hond Roos heeft twee operaties ondergaan bij deze kliniek. Eerst een TTA en laten aan de andere poot een TPLO. Beide knie-operaties... zijn succesvol gebleken, en de zorg (ook de nazorg) waren voortreffelijk. We zijn vanuit Amsterdam naar deze kliniek in Woerden gegaan omdat deze werd aangeraden. Een specialist met een no-nonse aanpak (en prijsstelling).Roos en ons hele gezin is erg tevreden![english]We had our dog under surgery here for a TTA on one rear knee and a TPLO on the other (at a later point). Both of the operations where very succes full.We came from Amsterdam to this kliniek in Woerden because of it's 'no-nonsense' approach (and prices), we are very happy we did so!lees verder
Chantal BeukersChantal Beukers
15:02 07 Feb 22
Mijn hond had door een trauma een gescheurde knieband opgelopen en is bij Kliniek voor dieren Woerden geopereerd d.m.v. de TTA Rapid... methode. Ik had meerdere orthopeden hiervoor bekeken maar deze kwam qua locatie, prijstechnisch en door positieve reviews voor mij het beste uit de bus. Het contact was transparant en mijn hond kon zeer snel geholpen worden. De operatie was zeer goed verlopen (heb ook nog nooit zulke mooie hechtingen gezien). De revalidatie was pittig omdat het best moeilijk is een hond van 1 jaar 8 weken stil te moeten houden (niet rennen, kleine stukjes wandelen) maar het is gelukt en daardoor ook een mooi eindresultaat. Vandaag de laatste controle gehad en deze was prima. We gaan nu in 2 fases het wandelen e.d. opbouwen en als deze fases goed zijn doorlopen mag mijn hond weer alles doen wat ze hiervoor deed. Er werken kundige mensen bij deze kliniek en de dames bij de receptie waren erg aardig en behulpzaam. Ook heb ik het zeer gewaardeerd dat ik 2 dagen na de operatie gebeld werd om te vragen hoe het ging met mijn hond. Ik ben dus erg tevreden over deze kliniek.lees verder
Jan Anton BuisJan Anton Buis
13:00 26 Jan 22
In de zoektocht naar een operatiemogelijkheid bleek Kliniek voor Dieren het snelst beschikbaar en ook nog 's voor een ZEER concurrerende... prijs.Heldere, open, directe maar ZEKER vriendelijke communicatie en oprechte betrokkenheid bij je huisdier. Ook bij vragen, vooraf of tijdens het hersteltraject, zijn ze goed bereikbaar en neemt men de tijd voor je.Fijn! Eindelijk eens iemand die ook echt nakomt wat 'ie roept!Onze hond loopt en rent weer lekker heen en weer en we denken ook dat door het wegnemen van dit lichamelijke ongemak haar zelfvertrouwen wat beter is geworden. Mooie bijvangst. Dank voor jullie hulp!!lees verder
js_loader