TPLO knie operatie

TPLO is een hightech techniek om een gescheurde kruisband te stabiliseren. Wij gebruiken de beste implantaten; in dit geval van Arthrex.

De voorste kruisband

De voorste kruisband is een pees-achtig bandje binnen in het kniegewricht, dat erg belangrijk is voor de stabiliteit. Helaas kan hij scheuren door een gekke beweging, of zoals meestal, door degeneratie. Hierbij wordt de kruisband geleidelijk zwakker en zwakker, terwijl hij beetje bij beetje begint te scheuren tot hij het helemaal begeeft. Vaak is dat ook pas het moment dat uw hond blijvend kreupel gaat lopen.

Een kapotte voorste kruisband leidt tot een aantal problemen:

  • Pijn en mankheid.
  • Arthrose. Dit komt door de stoffen die uit de kapotte kruisband lekken.
  • Instabiliteit. Bij een volledige ruptuur kan het scheenbeen tot wel 1.5 cm naar voren glijden.
  • Schade aan meniscus. Als gevolg van deze instabiliteit kan de binnenste (mediale) meniscus scheuren en/of klem komen te zitten. Dit geeft nog meer pijn en de knie kan soms niet goed meer bewegen.

De diagnose

Vrijwel elke hond met een gescheurde kruisband is mank, al komen we zo nu en dan bikkels tegen die bijna niets laten merken. De diagnose wordt door ons gesteld door te kijken en te voelen. Het kniegewricht is in meer of mindere mate pijnlijk, overvuld en verbreed. Bij volledige rupturen kan d.m.v. bepaalde grepen de instabiliteit aangetoond worden. Honden met een gedeeltelijke scheur hebben dat minder opvallend. Rontgenfoto’s worden vaak ook gemaakt, maar vooral om te kijken of er niet nog andere heftige problemen spelen, om de berekingen voor de operatie te maken en om een inschatting te maken van de arthrose.

TPLO-operatie

Bij een gescheurde voorste kruisband moet er vrijwel altijd geopereerd worden. Een van de mogelijkheden is de TPLO. Dit staat voor “Tibial Plateau Leveling Osteotomy”.

Tibia plateau = het plateau/gewrichtsvlak van het scheenbeen. De bodem van de knie als het ware.

Leveling = gelijk maken (dat slaat op de hoek van het tibiaplateau).

Osteotomy = zagen van het bot.

Hoe werkt dit dan? Het tibiaplateau van een mens is vrijwel plat. Bij de hond is dit plateau steiler, namelijk 20° – 30° (zie afbeelding A). Dit leidt ertoe dat een deel van de krachten op de knie naar voren gericht zijn. Het dijbeen glijdt van het plateau af. Bij een TPLO wordt het tibiaplateau rechtgezet (tussen 0° en 5°, zie afb. B), waardoor het gewricht stabiel is en er geen voorste kruisband meer nodig is. Het is een wetenschappelijk zeer goed onderbouwde methode met een goede prognose.

Alternatieven

Bij kleine hondjes (en katten) kan de Flo teugel gebruikt worden. Bij jonge honden, grote honden of actieve sterke honden is de TTA Rapid een goed alternatief. Het tibiaplateau mag dan echter niet te steil zijn en er mag geen neiging tot patellaluxatie zijn (te losse knieschijf).

 

De revalidatie

Pijnstilling? De eerste tijd krijgt uw hond behalve de normale pijnstillers ook morfine-achtige pijnstillers.

Verband? Direct na de operatie wordt er ook een drukverband aangelegd. Dit helpt tegen zwelling en pijn. Na 3 dagen is dat verband niet meer nodig en wordt het verwijderd.

Bench? Uw hond mag binnenshuis loslopen en hoeft niet in een bench, mits hij rustig aan doet. Heeft u andere (drukke) honden dan is loslopen niet altijd verstandig. We bespreken dit op de dag van de operatie verder met u.

Beweging? De eerste 10 dagen is het uitlaten zeer beperkt: dicht bij huis poepen en plassen, dan weer naar binnen. Na 10 dagen zien wij uw hond weer voor controle. De hechtingen worden verwijderd en we bespreken wat hij of zij vanaf dat moment wel en niet mag. Meestal kunt u daarna in 7 weken tijd de beweging opbouwen van 5 min tot 15 min lopen per keer. Uw hond mag al die tijd nog steeds niet rennen, springen en spelen met andere honden. Uitlaten moet aan de lijn. Na 8 weken is de eindcontrole. Dan maken we ook een röntgenfoto om te zien of de implantaten nog goed zitten en of de genezing voltooid is.

Fysiotherapie? Dit verschilt per geval. De eerste 3 dagen mag u in ieder geval de knie koelen met cold packs en dergelijke. Soms is het mogelijk dat u na 10 dagen begint met “passieve bewegingen”. Dit komt erop neer dat u hond rustig ligt, met zijn geopereerde been boven, en u zijn knie voorzichtig buigt en strekt. “Actieve fysiotherapie” komt later, afhankelijk van hoe het gaat met uw hond.

De kosten

U vindt hier onze tarieven. De bedragen zijn all-in normale nazorg, zodat u vooraf weet wat het hele traject kost. Onderaan de prijslijst is gespecificeerd wat er allemaal bij de prijs in zit.