Spoedgevallen

Als uw dier bij ons is ingeschreven, kunt u gebruik maken van onze spoedservice.

030 - 27 30 961

Contact info
030 - 27 30 961
info@dierenkliniekdemolenutrecht.nl
Dierenkliniek de Molen Utrecht
Lijsterstraat 92
3514 TE Utrecht
Ma, di, do, vr 08:30-19:30
Woensdag 08:30-17:00
HomeSpoedSpoedgevallen

Wat is een spoedgeval?

Avond en weekenddiensten zijn uitsluitend bedoeld om dringende spoedeisende hulp te verlenen (dus, niet voor de vraag of we nog een nest met kittens weten). Houdt er rekening mee dat u ’s nachts iemand wakker belt. Maak hier alstublieft geen misbruik van.

Wij hebben een interne dienstregeling (24/7); wij staan dus altijd voor u klaar. U hoeft dus niet meer naar een andere praktijk in het weekend of een ander telefoonnummer op te zoeken. Uw dier wordt dus behandeld door uw eigen dierenarts met de actuele patiëntgegevens in ons bestand.

Voor veel mensen is de vraag “Wat is een spoedgeval?” een belangrijke op het moment dat er iets met het dier aan de hand is. Hieronder hopen wij daar duidelijk antwoord op te geven.

Er zijn niet veel echte spoedgevallen. Hieronder staan ze op alfabetische volgorde vermeld, met een korte omschrijving van de verschijnselen. Bij twijfel: bel ons.

Direct bellen

  • Aanrijdingen met sufheid, sloomheid, benauwdheid en inwendige beschadigingen tot gevolg. Zeer lastig in te schatten of het ernstig is of niet. Het slachtoffer moet goed bij blijven en het is raadzaam om bij twijfel toch even door ons naar het dier te laten kijken.
  • Acute allergische reactie. Is vaak zichtbaar door zwelling van de kophuid en/of snel groeiende bobbels verspreid over het lichaam. Als de reactie toeneemt zie je vaak jeuk,diarree en evt. zelfs benauwdheid.
  • Benauwdheid: zie hieronder bij hartproblemen.
  • Bleke/witte slijmvliezen. Dit kan komen door shock of bloedarmoede. Shock is een spoedgeval.
  • Bloedingen. Slagaderlijke bloedingen zijn gevaarlijk. U ziet roze vers bloed uit de wond lopen of zelfs spuiten. Afklemmen met een verband, schone doek of met de hand boven de bloedingen. Snel hulp zoeken.
  • Brandwonden. Net als bij de mens bij een ernstige brandwond eerst goed afspoelen met water. Hoe sneller u koelt en spoelt, hoe minder schade er na afloop zal zijn.
  • Epilepsieaanval die niet meer stopt. Deze aanval is zeer vermoeiend voor de patiënt en hulp om de aanval te stoppen kan noodzakelijk zijn.
  • Fracturen. Breuken, hoewel natuurlijk heel vervelend, zijn geen echte levensbedreigende spoedgevallen. Probeer eerst de patiënt te stabiliseren zodat er niet meer schade kan optreden. Laat de patiënt niet lopen, maar leg hem/haar in een mand of op een deken. Forceer dit niet, als uw dier relatief comfortabel ligt, kunt er hem beter niet koste wat kost verplaatsen. Als er botdelen uitsteken moet u hiervan afblijven; hooguit afdekken met een schone doek. Alleen beschermende maatregelen nemen. Kom rustig naar ons toe en geen paniek.
  • Geboorte die stagneert. Als een dier begonnen is met weeën moeten de jonkies er op den duur uitkomen. Er is hier geen exacte handleiding te geven maar overleg van te voren met ons op een normale tijd. Wij kunnen u van te voren goed voorlichten wat u kunt doen. Als een pup of kitten eenmaal in de geboorteweg geperst is moet deze eruit! Als er constant geperst wordt zonder resultaat dient u ook hulp te zoeken.
  • Hartproblemen. Opvallend is de benauwdheid, kortademigheid, productieloze hoest, afwezigheid van uithoudingsvermogen. Vooral bij oudere honden en raskatten te zien. Snelle hulp met onder andere zuurstof kan levensreddend zijn. Verdere behandeling na een gedegen onderzoek dient erop te volgen.
  • Maagtorsie. Komt vooral bij de grote hondenrassen voor. Vaak wat magere en wat oudere dieren. Achter de ribboog is dan een uitpuilende bolle buik te zien. De patiënt maakt vaak loze kokhalsbewegingen, is vaak benauwd en speekselt. Het dier wordt suffig. Je kunt op de buik “trommelen” met een hol geluid als gevolg. Dit is echt een levensgevaarlijke klacht, die vaak niet goed afloopt. U dient zeer snel hulp te zoeken. Er moet, hoe dan ook druk van de opgeblazen en vaak gedraaide maag gehaald worden.
  • Oog dat ineens uitpuilt. Dit kan vooral bij kort schedelige rassen zoals Pekinees, Pers etc voorkomen. U dient het oog nat te houden met olie, melk of desnoods water. Afdekken met een in olie of vet gedrenkt, niet pluizend lapje. Hoe sneller u bij een dierenarts bent, hoe groter de kans is dat we het oog kunnen behouden.
  • Oogbolbeschadiging door bv kattenkrab of krassen door takjes.
  • Oververhitting (hyperthermie). Komt voor in de zomer, na opsluiting in een auto, na een lange intensieve uitlaatbeurt zonder water in de buurt, Elke zomer op warme dagen worden we hiermee geconfronteerd. Snel afkoelen door met water te spoelen is levensreddend. Wanneer u deze klacht vermoedt moet u eerst het dier flink nat maken en dan direct naar ons toekomen. De meest opvallende klacht is hijgen zonder inspanning, suffigheid en omvallen. Een eenvoudige thermometer geeft de diagnose (Normale temperatuur van de hond ligt tussen de 38,0 en 39,0 graden C).
  • Paniek bij u als eigenaar. Hoewel dit natuurlijk geen spoedgeval is (het is geen directe klacht van het dier) kan een simpel telefoontje vaak oplossend werken. Paniek is nooit een goede zaak.
  • Plaskater. Zo noemen we een kater met een verstopping in de plasbuis, vaak door blaasgruis. Dit is een levensbedreigende situatie. Er dient snel gehandeld te worden, omdat de patiënt anders door een niervergiftiging overlijdt. De meest opvallende klacht is steeds likken aan de penis, pijnlijke buik (achterin), steeds op de bak zitten zonder dat er iets uitkomt, misselijkheid en braken en tenslotte hersenverschijnselen en overlijden. Het probleem is heel goed te behandelen met medicijnen en dieetvoer. Deze klacht zien we helaas heel vaak in de dienst en deze patiënten worden vaak in een laat stadium aangeboden. Als u een oplettende eigenaar bent, ziet u de klacht vaak al aankomen, voordat er een echt ernstige situatie ontstaat.
  • Vergiftigingen. Altijd bij bellen de verpakking met daarop vermeld de stofnaam bij de hand houden.
  • Verlammingen. Acute verlammingen kunnen door snel ingrijpen vaak goed behandeld worden.
  • Verwondingen. Hele kleine wondjes genezen natuurlijk vanzelf. Grote wonden die gehecht moeten worden kunt u beter direct laten herstellen. Een wond kunnen we het beste binnen ongeveer 6 uur na het ontstaan hechten. Als een wond wat ouder is kunnen we eerst de wondranden “opfrissen” voor we de wond gaan hechten. Geen paniek dus! Alleen bij wonden die flink bloeden dient snel ingegrepen te worden.

Binnen 24 uur hulp zoeken:

  • Ademhalingsproblemen/benauwdheid. Uw huisdier moet natuurlijk wel gewoon eten en drinken. Bij ernstige benauwdheid (zie hartproblemen hierboven) direct bellen.
  • Braken/diarree. Een heftige maag/darmklacht kan snel tot uitdroging van de patiënt lijden. Vooral met heftig braken gaan, ongeacht de oorzaak, veel essentiële zouten, verloren. Ook heftige bloeddiarree is gevaarlijk voor de patiënt.
  • Jeuk die heel heftig is. Let erop dat met name een hond in een korte tijd zichzelf ernstig kan beschadigen (tot bloedens toe soms).
  • Ongewenste dekking. Dit is geen spoedgeval. Bij een ongewenste dekking moet er pas op de derde dag een injectie gegeven worden. Deze prik moet op de vijfde dag herhaald worden.
  • Toevallen (niet erg heftig!). Let op: heftige aanhoudende toevallen zijn een acuut spoedgeval (zie hierboven).
  • Veel drinken/veel plassen. Ook dit is geen acuut spoedgeval. Neem bij bezoek aan ons ochtendurine mee.
  • Verstoppingen (ontlasting). In het geval dat uw huisdier gewoon wat moeite met de stoelgang heeft kunt u het beste eerst wat olie via de voeding toedienen. Melk werkt soms ook laxerend. Bij echte problemen dient u natuurlijk wel hulp te zoeken.