Jaarlijkse gezondheidscheck

Waarom de gezondheidscheck?

Eén keer per jaar krijgt uw huisdier zijn (of haar) vaccinatie. Dit is ook gelijk het moment waarop wij zijn gezondheid beoordelen. Veel ziektes en gezondheidsproblemen zijn te voorkomen als we op tijd actie ondernemen. Denk aan diabetes (suikerziekte) bij overgewicht, kieswortelontstekingen bij tandsteen, oorontstekingen bij allergieën, etc.

Andere ziektes zijn in te perken voordat ze uit de hand lopen. Voorbeelden hiervan zijn: nierfalen, hartfalen en huidtumoren. Als nierfalen in een vroeg stadium ontdekt wordt kunnen we ingrijpen en leeft uw dier langer (daarom vragen we u bij dieren ouder dan 8 jaar standaard om 1x per jaar urine mee te nemen). Hetzelfde geldt voor hartfalen: uit onderzoek blijkt dat uw huisdier een langer en prettiger leven heeft als we vroegtijdig behandelen (Boswood et al, 2016).

Met andere woorden: tijdens de controle ontdekken we vaak dingen waardoor we uw huisdier langer gezond kunnen houden.

Dus ook als u ervoor kiest om niet te vaccineren, is de jaarlijkse gezondheidscontrole belangrijk.

Vaccinatie

Vaccinaties zorgen ervoor dat uw dier zelf afweerstoffen maakt tegen bepaalde gevaarlijke ziektes.

Bij de hond zijn dat:

  • Distemper (“hondenziekte”). Hondenziekte komt een paar keer per jaar voor in NL, voornamelijk bij (illegaal) geïmporteerde honden en bij vossen. Deze ziekte heeft een dodelijke afloop.
  • Hepatitis (leverontsteking veroorzaakt door een virus).
  • Parvo. Het parvovirus zien we helaas zo nu en dan bij onze eigen patiënten. Pups overlijden bijna altijd en voor oudere honden is het een strijd op leven en dood. Het virus veroorzaakt bloederige diarree.
  • Ziekte van Weil (leptospirose). Uw hond kan deze gevaarlijke bacterie oplopen door te zwemmen of door uit plassen en sloten te drinken.
  • Kennelhoest (een infectie van de voorste luchtwegen). Dit is geen dodelijke ziekte, maar wel bijzonder vervelend.
  • Op verzoek: Rabies (hondsdolheid). Deze ziekte komt gelukkig niet voor in Nederland; het vaccin is verplicht voor reizen naar het buitenland)

 

De vaccins zijn gelukkig erg effectief en hebben al heel veel dierenlevens gered. Als uw hond volgens schema gevaccineerd is, hoeft u zich geen zorgen te maken.

De bescherming tegen kennelhoest en Ziekte van Weil houdt 1 jaar aan. De andere vaccins geven 3 jaar lang immuniteit.

 

Bij de kat vaccineren we tegen:

  • Kattenziekte (panleukopenievirus). Sporadisch vinden er in NL uitbraken plaats waarbij veel ongevaccineerde katten het niet redden.
  • Niesziekte: niesziekte kan door veel verschillende virussen of bacteriën veroorzaakt worden. We vaccineren tegen de 2 belangrijkste aanstichters: herpesvirus en calicivirus. Gevaccineerde katten hebben doorgaans geen of slechts lichte verschijnselen.
  • Op verzoek: Bordetella (ook betrokken bij niesziekte; is voor bepaalde pensions of risicopatienten vereist).
  • Op verzoek: Rabies (hondsdolheid, verplicht bij reizen naar het buitenland).

 

Het kattenziektevaccin geeft 3 jaar bescherming; het niesziektevaccin 1 jaar.

 

Bij het konijn vaccineren we tegen:

  • Myxomatose
  • Viraal hemorrhagisch syndroom type 1 en 2

Uw konijn heeft tegen alledrie deze ziektes 1 jaar lang goede bescherming.

 

Het is niet goed voor een dier om gevaccineerd te worden wanneer hij niet gezond is. Ook kan de vaccinatie minder goed aanslaan. Daarom is het niet verstandig om uw dier te laten vaccineren zonder gezondheidscheck.

Wat controleren we bij de gezondheidscheck?

Allereerst bespreken we met u hoe uw dier thuis functioneert. Zijn er knelpunten? Het lichamelijk onderzoek bestaat in de meeste gevallen uit de volgende punten:

Algemene indruk: houding, manier van lopen, bewustzijnsniveau, gedrag, voedingstoestand, opvallende afwijkingen etc.

Algemeen onderzoek: ademhaling, pols, slijmvliezen, lymfeklieren, vochtbalans, vacht, huid, gebit, hart en we voelen in de buik naar afwijkingen.

Hier kan natuurlijk van afgeweken worden als de situatie hier om vraagt. Soms controleren we bijv. de gewrichten, de reflexen of de gehoorgang; net waar wij denken dat een mogelijk probleem schuilt. Eenvoudige problemen kunnen we vaak in hetzelfde consult al oplossen.

 

Graag tot ziens bij ons in de kliniek; samen houden we uw dier gezond!