Gebit
Het gebit is een spiegel van de gezondheid; een slecht gebit geeft niet alleen een slechte adem, maar heeft meer gevolgen…
In de natuur
Wilde honden en wilde katachtigen eten ander voedsel, dan uw huishond of huiskat eet. Door het verscheuren en knippen van hun prooi, van huid tot en met bot, wordt het gebit mechanisch gereinigd. Ze poetsen als het ware automatisch hun tanden en kiezen. Uw hond en kat hebben door hun moderne voeding daarom meer kans op tandplaque, tandsteen en cariës.
Slechte adem
Het gebit van uw hond of kat is erg belangrijk. Wij besteden hier dan ook veel aandacht aan. Tandplaque en tandsteen kunnen gingivitis (tandvleesontsteking) veroorzaken. De ontsteking kan zich zelfs uitbreiden naar de rest van de mondholte; dan spreken we van een stomatitis. Deze ontsteking geeft een nare lucht. De meest gehoorde klacht is dan ook: “Hij stinkt uit zijn bek”. Maar ook de rest van het lichaam loopt gevaar: de permanente aanwezigheid van bacteriën, antistoffen en de complexen die zij samen vormen en die in de bloedcirculatie terecht kunnen komen, beschadigen zo de hartkleppen, de nieren en gewrichten.
Gezondheidscontrole
Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt het gebit uitgebreid bekeken. Als het nodig is bespreekt de dierenarts met u de mogelijkheden van gebitsreiniging.
Soms is preventieve zorg voldoende. Tandenpoetsen is de meest belangrijke. Tenslotte poetsen wij onze tanden ook 2 keer per dag om tandplaque, tandsteen en cariës te voorkomen. Helaas lukt het niet bij ieder dier om te poetsen. In dat geval kan de assistente een preventiepakket op maat maken.
Gebitsreiniging
Het schoonmaken van het gebit gebeurt onder narcose. Vooraf kunnen we een pre-anaesthetisch bloedonderzoek doen. Dan controleren we de nier-, lever- en glucosewaarden. Afhankelijk van die uitslagen kunnen we kiezen voor een aangepaste narcose.
Het gebit wordt eerst handmatig schoongemaakt. Alle elementen worden beoordeeld. Slechte, loszittende of afgebroken elementen worden verwijderd. Daarna worden de elementen ultrasoon (het trilapparaat van de tandarts) gereinigd. Vervolgens wordt het gebit gepolijst.
Na de gebitsreiniging is het belangrijk om het gebit goed te blijven verzorgen, onder andere door te poetsen. De assistente kan de mogelijkheden met u bespreken.
Totale gebitsextractie kat
In sommige gevallen zijn alle kiezen heel slecht of het tandvlees is permanent extreem onstoken. In dat geval is het verstandig om alle kiezen te verwijderen. Dit beschouwen wij als een stevige ingreep, welke onder algehele narcose gebeurt met extra zuurstofgift en bewaking.
Na ongeveer 14 dagen is het tandvlees herstelt en kan uw kat zelfs weer harde brokken eten. we gebruiken hiervoor een professionele tandartsen-opstelling en de extracties worden gedaan door ervaren geschoolde dierenartsen.
Tarieven
De kosten voor een gebitssanering kunt u vinden op onze tarievenpagina.